maanantai 2. huhtikuuta 2012

Doppleria, ultraääntä ja linssejä


                                         Kevät tullut tampereelle!


Ajattelin aloittaa tän päivän kirjoituksen sillä, että mitä uutta opein tänään. Tänään opein ainakin sen, että valmennuskurssi+valmennuskurssista saatavat kotitehtävät + työpäivä on erittäin huono yhdistelmä. Eli jos vain jollakin on mahdollisuus ja varaa suorittaa ilman duunia pääsykoeluvut, niin ehdotan sen uhrauksen tekemään. Onni onnettomuudessa on, että pidän kovin paljon työstäni ja sen vuoksi en tästä enempää marise :)


Mitä muuta ja olennaista ehkä sitten tänään opein?

Meillä oli tänään fysiikan 3 opetuspäivä ja käsittelimme fysiikan 3 kurssia Aallot. Siinä kävimme nopeasti lävitse miten solmut ja kuvut muodostuvat jos kyseessä on suljettu "koppa" :) tai sitten vaihtoehtoisesti toiselta puolelta avoin ja kolmantena jos kokonaan avoin. Esimerkein siis kitara,huilu ja läpiveretty putki :)

Tämän lisäksi jatkettiin hieman intesiteetillä ja intesiteettitasolla muutaman esimerkin voimin. En koe, että rupean enempää niistä selittämään, koska ne on helppoja kunhan vain hallitsee sen lg=10^ idean ja I=P/A=W/At...



Tuntia jatkettiin kertauksen jälkeen "uusilla" asioilla ja niitä olivat doppler-ilmiö,ultraääni,peilit ja linssit sekä linssiyhtälöt ja siihen kuuluvat Gaussin kuvauslaki,viivasuurennos ja optinen voimakkuus. Nämähän ovat sitten juuri ne tärkeimmät asiat, kun käsitellään silmän toimintaa ja silmälasien tarpeellisuutta, mutta ensin vähäsen ultraäänestä.


Ultraääni on erittäin hyvin selitetty Galenoksessa. Sen vuoksi kehotankin jokaista, joka omistaa kyseisen opuksen ja haluaa ymmärtää ultraäänen käytön tutkimuksissa ja sen toimintaperiaatteen lukemaan rakasta iso-G:tä. Kohtuu hyvä tärppi meinaan valintakokeita ajatellen, helppo ja yksinkertainen asia, mutta jos ei sitä ymmärrä niin erittäinkin hankala. G 2010 versio (s. 527-528,556-560)


Ultraäänestä:

- käytetään kuvantamiseen (yhtälö esim.  G s. 559), munuaiskivien murskaaminen(I=10 MW/m^2), jne.
- vaatii aina väliaineen toimiakseen
- käyttö perustuu energiansiirtokykyyn

Linssit


Kupera                                             Kovera


Kaikkihan tietää yllä olevan kuvat molemmat variaatiot, eli jos silmä ei pysty tarkentamaan lähelle kuvaa tarvitset kuperat linssit, jolloin linssi yhdistää säteet ja kuva tulee verkkokalvolle oikeaan kohtaan. Alunperin kuva muodostuu verkkokalvon taakse.

Kuvan muodostuessa verkkokalvon eteen tarvitset koverat linssit, jotka hajoittavat säteet, niin et ne yhdistyy vasta verkkokalvolla. Okei, ton voisi ehkä selittää paremminkin, mut tulipa pikaisesti kerrottua.


Päivä oli siis touhukas ja siihen päälle vielä 6,5h työpäivä, jonka jälkeen laskuja tuonne kello puol 9 asti kertoo, että tää mies on aika piipussa. Vielä tälläisiä päiviä olisi edessä 3 ja sitten toukokuussa 1.

Loppuun spirittiä nostattava biisi vanhoilta hyviltä ajoilta, jolloin minäkin olin vielä nuori!



2 kommenttia:

  1. Sulla on hieno blogi, jota on mukava seurata!
    Jos haluat oppia jotain muuta uutta tänään: Minä opin. Ei minä opein!
    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavata, että kelpaa... kirjotusvirheitä tulee varmasti yritänpä muistaa neuvosi :)

      Poista