sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Viikko ja ensimmäinen vuosi lääketieteen opiskelua ulkomailla takana. Tervetuloa kesä, golf ja opintojen kertaus :)

She ois vähä niinku shiinä...
                           

                                WHEN ONE OF MY EXAM CHALLENGES IS ACCEPTED
                                            http://whatshouldwecallmedschool.tumblr.com/post/23623135653/when-one-of-my-exam-challenges-is-accepted

Tuosta on hyvä aloittaa, meinaan aikalailla enää on alamäkilaskua jälelälle. Ylhäälle ollaan kivuttu ja nyt vaa naatitaan loppurinteestä :)

Mistäs sitä oikein aloittais sitten perkaamaan, noh lähdetään ensimmäisestä examistä. Ensimmäisenä tuli tänä vuonna suoritettua genetiikan ja molekyylibiologian kurssin loppukoe. Loppukokeen tunnelma oli havaittavissa ennen kokeen alkua. Meidät pyydettiin ryhmä kerrallaan sisään ja tarkistettiin henkilöllisyystodistukset (hieman pääsykokeen tuntuinen fiilinki) ja sen jälkeen tuli tavarat jättää luentosalin reunalla ja ottaa vain kynä ja kumi mukaan istumispaikalle. Mukavana lisänä sai ottaa muovikupin johon sai kaataa erikseen meille tuotua vettä juomaksi, mikäli sattuisi jano tulemaan 1,5h kokeen aikana. Exam koostui todella kattavasti pienistä kokonaisuuksista mm. sukusolujen kehityksestä, multifaktoriaalisen taudin ja monogeneettisen taudin eroista ja sukupuu laskusta. Mielenkiintoisinta tässä examissä oli se, että valmistautuminen itelläni meni hieman tiukille ja on pakko sanoa, että exam kysymysten kanssa kävi tuuri. Olin meinaan juuri viimeisenä aamuna kerrannut spermatogeneesiin ja spermiogeneesin :) No kerrankos näinkin päin. Läpi mentiin tosiaan, että heilahti ja siinä vaiheessa oli ns 25% kaikista exameista takana tältä semesteriltä, tuntui siis todella hyvältä. Ainoa huomattava asia oli, että ensimmäisen kerran koko täällä olon aikanani sain korjauksen ja pistevähennyksen englanninkielestäni.


Genetiikan jälkeen alkoi hirveä valmistautuminen histologian 2 välikokeeseen, jota sanotaan aikalailla osuvasti 2 semesterin läpäisyn virstanpylväänä. 54 kysymystä, jotka tiedetään ennalta ja 3 esitetään kirjallisesti. Laitan tänne omat kysmykseni, jotka sain jotta saatte hieman käsitystä millaisiin kysymyksiin täällä vastaillaan :) Sanotaan et 5 viikon ja 7 päivää viikossa histologian opiskelu ei ole ehkä kaikkein mukavinta näin kesän korvilla ,mutta se palkinto minkä fiilingin saa kun on läpäissyt ks. kokeen niin on aivan mahtava :) Meinaan tein itselleni kaikkiin 54 kysymykseen omat vastaukset ja muistiinpanot. Yhteensä siis 98 sivua tekstiä :)


Kysymykset:

Intramembranous ossification? 
Lymphocytes: types, functions.
Skin glands.

Slidet:
sydänlihas, imusolmuke, ohut iho (nämä siis piti tunnistaa alla olevista kuvista ja lisäksi vastata lisäkysymyksiin.


http://www.proprofs.com/flashcards/upload/q6980934.jpg
http://www.vetmed.vt.edu/education/curriculum/vm8054/Labs/Lab13/IMAGES/LYMPH%20NODE%20LOW%201.jpg
http://histology-world.com/photoalbum//albums/userpics/normal_nl0087.jpg

Kolmas suurempi aine, joka meillä on tällä semesterillä on tietenkin anatomia. Toinen välikoe piti sisällään sydämen, valtimot ja laskimot. Tämä koe oli minulle erittäin tärkeä, koska jotenkin tämä aihealue oli mieluisin anatomian opiskelusta. Siitä välikokeesta voisi kertoa sen verran, että ensimmäisen kerran saimme luvan tehdä välikokeen suullisesti :)
Tämä järjestely mahdollisestiin niille, jotka tahtoivat tehdä anatomian examin ennalta eikä määritettynä ryhmän omalla ajalla tehtävänä aikana. Tässä testissä oli paljon kyseessä, koska mikäli testistä saisi kiitettävän olisi oikeutettu vain keskusteluun opettajan kanssa examissa. Välikokeen jälkeen menimme kokeen tehneiden kanssa hampurilaisella aivan mahottoman hyvään mestaan Street burger riga.



Itselläni onnistui koe todella hyvin ja seuraavana perjantaina on edessä sitten keskustelu vain opettajan kanssa. Katotaan mitä sielltä sitten tulee keskusteltua, ainakin pirusti on luettavaa. Examin alue on vain vajaa 120-130 sivua, jossa mukavana lisänä tärkeät lymphoid tissue and nodes. Tämän lisäksi exam koostuu aivoista, selkäytimestä, hermoista (poislukien aivohermot) ja verenkierrosta (poislukien aivojen verenkierto).


Sitten voisi kertoa hieman fysiikasta ja biokemmasta. Molemmista on kurssit suoritettu ja toisessa oli exam ja toisessa oli research project lopputyönä. Fysiikka meillä oli tänä vuonna huomattavasti mielenkiintoisempi kuin viime semesterillä, koska pääsimmä käymään sairaalassa katsomassa parikin kertaa miten käytännössä laitteet toimivat. Tämä johtui siitä, ,että fysiikan opettajamme työskenteleen onkologian osastolla sairaalafyysikkona. Oli mielenkiintoista nähdä miten CT toimii, miten annetaan isotooppeja kehoon ja miten kasvaimen sädetystä suoritetaan, harvemmin näitä näkee näin alkuvaiheessa opiskeluita. Biokemmasta voisi kertoa meidän tutkimuksestamme. Se piti sisällään lipaasientsyyminen tehostomasinen mahdollisuuksia erilaisia puunuutteita käyttäen, meillä oli kahta eri puuta käytettävänä molemmat Latviasta löytyviä. Oli mukavaa päästä tekemään osana tutkimusta ja ensi tiistaina saamme diplomit ks. työstä.

                                                   http://www.liveriga.com/userfiles/images/DM/Feel/Aktualitates/maratons_420x276.jpg
       
Tuossa toukokuun puolessa välissä tuli käytyä juostua Riga Nordea marathonin puolimatka ja samalla testailtua pohjakuntoa joroisia ajatellen. Aika ei ollut aivan sitä mitä tavoittelin, mutta mitalli napsahti kuitenkin kaulaan, joten siitäkin selvittiin.

Seuraavaksi onkin sitten päivitys hieman tynkänmoinen, koska kerron vain millainen oli anatomian exami ja loppufiilingit ensimmäisen vuoden jälkeen.


Tällänen fiilis siis tällä hetkellä. Ensi viikolla sitten eri biisi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti