lauantai 11. toukokuuta 2013

Opiskelua, jääkiekkoa, juhlia ja 2 semesteristä selviytymistä!

Terve,



Onpaha päässyt vierähtämään hetki kun tänne viimeksi olen riipustanut tekstiä. Pahoittelut ensinnäkin lukijoilleni!

Sitten lupasin viime kirjoituksen jälkeen kertoa anatomian collon kokemukset. Collo oli tällä kertaa hieman enemmän haastava, mutta tuhat kertaa mielenkiintoisempi kuin luiden nivelsiteiden ja lihasten välikokeet. Välikoe koostui suullisesta testistä, jossa käytiin osien nimiämisellä aivojen ja selkäytimen osia sekä toimintoja. Opettaja sanoi nimen ja meidän piti näyttää missä ks. kohta sijaitsee. Samaan aikaan kun yksi teki suullista koetta muut tekivät kirjallista. Kirjallinen osia koostui 5 isohkohta kysymyksestä, jossa kokonaisvaltaisesti aivojen eri osat tuli käytyä läpi. Kokonaisvaltaisesti ihan haastava ja hyvä koe. Arvosanaankin olin tyytyväinen, koska sain mahdollisuuden suulliseen examiin.


                             https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/392989_10151594643125169_837420958_n.jpg

Tämän jälkeen onkin sit anatomiassa siirrytty jo muutaman lisäaiheen ja pikku välikokeen jälkeen valtimoihin. Kerronpa ensin sitten tuosta välivaiheesta, eli hermukimpuista ja n. intercostalis (pahoittelut, ettei jaksa googlata vastaavaa nimeä suomeksi). Käytännössä kyse on ylä- ja alaraajan välittävistä hermopäätteistä, jotka koostuvat motorisista hermoista. Eli käressä ulna,radius ja medianus yleisimpinä tietoina. Näistä oli sitten pikku koe, tuossa reilu kuukausi sitten ja sekin meni iha mukiilleen eli säilytin mahdollisuuden suulliseen examiin. Kysymykset pikkukokeessa olikin enemmän haastavammat kuin mielestäni ensimmäisessä välikokeessa, koska kysymykset olivat ehkä enemmän "klinikka" painotteisia. Mitä nyt muistiin tulee niin esimerkki kysymys olis vaikka käden ihohermoitus niin, että ilmoitetaan hermokimppu, päähermo, välihaara jne... Eli hieman pystyy jo integroimaan tietoa itse työhön :)

Nyt ollaan sitten loppu vaiheessa anatomiassa valtimoiden osalta ja viikon päästä alkaa viimeset aiheet eli laskimot ja imusolmukkeet. Valtimot ovat tuoneet kanssa mielenkiintosia klikkejä klnikka maailmaan mukaan, mm. auskullointi menetelmät miten siis sydänäänet tutkintaan, pulssin rekisteröinnin syyt mm. ranteessa (radiaali valtimo jakautuu tuossa ranteen taitekohdassa (processus styleoideus radii päällä kämmenen ja dorsaali puolelle, tämän vuoksi siitä kohtaa on hyvä kokeilla pulssi). Tämmösiä pikkujuttuja.

Välihuomatuksena on ollut mielenkiintoista opetella sisäelinten verenkierrot ilman opetusta sisäelimistä. Sanoisin, että vanha Galenos on tuottanut tulostaan vielä täälläkin ja tässä vaiheessa :)

                                           http://www.histology-world.com/image/microscope3.jpg

No se tuosta anatomiasta, muut aineet on tulleet rinnalle ja oon huomannut, että kiinnostus histologiaa kasvaa päivä päivältä, kun mennään tarkeempiin asioihin. Tähän mennessä olemme käsitelleet siis luun, verisolut (WBC ja RBC), cartilage ja luun muodostumisen. Vielä olisi pari aihetta ennen seuraava välikoetta eli iho ja lymphatic organs. Histon ensimmäinen välikoe itselläni ei aivan mennyt putkeen ja jouduinkin sen uusimaan, mutta uusinnan jälkeen tulikin huomattavasti varmempi olo ja kykeni olemaan tyytyväinen siihen, että sai sen lävitse.

                                                                   http://www.pacificu.edu/optometry/ce/courses/32430/images/clip_image004.jpg

Genetiikassa olemme käsitelleet niin Mendelin lait, kuin usemman tekijän taudit ja populaatiogenetiikka ja sen välivaiheet. Tällä viikolla oli viimeinen välikoe ennen genetiikan ja molekyylibiologian examiä. Sen verran varmalta tuntui koe menevän, että ilmottauduin ennakko exam:iin ja näin minun exam kauteni pieneni taas yhdellä kokeella ja jääkin todennäköisesti vain anatomian suulliseen examiin. Eli kesä siis kolkuttelee viimein ja tästä ekasta vuodesta alkaa olemaan selvitty.


Sitten mitä vielä kertois, ehkä kaiken parhaiten voisi sen kertoa, että mä olen viimein löytänyt oman paikkani ryhmässäni. Täällä ryhmä on kyllä aika tärkeä osa sun omaa opiskeluhyvinvointia ja on sanottava, että parempaa tuuria en olisi voinut saada kun pääsin nykyiseen ryhmääni. Meidän ryhmämme koostuu 3 saksalaisesta, 2 ruotsalaisesta, 2 norjalaisesta ja 3 suomalaisesta ja jotenkin meiä ryhmä o klikannu aivan täysin ja tukee todella mahtavasti toisiaan.


Ehkä tässä nyt oli hetkeksi taas aihetta, pyrin tuossa ennen exam kautta kertomaan lisää viimeisestä fiiliksistä välikokeiden jälkeen. Ei muuta kuin rentoa kesää ja ne, jotka pyrkivät Suomeen yliopistoihin niin onnea pääsykokeeseen ja jos tänne päin tuutte niin toivon hyväksyntä kirjettä heille!

Lopuksi toivotaan, että jääkiekossa menestetytään. Venäjä kaatui eilen ja Itävalta tänään. Katotaa kuinka käy ku alkaa puolivälierät! Itselläni on seuraava aaste urheilussa edessä 19.5, kun täällä on Riga marathon Nordean puolesta järjestettynä, heinäkuussa onkin edessä taas sitten triathlon kisat Joroisissa, joten hyvä alku testi tuo maratooni.




Jotenkin nyt o suomiräppi ruvennu taas naattimaan musiikillista elämystään korvissani, joten siitä mukava biisi linkiksi tähän loppuun :)

9 kommenttia:

  1. Hei!
    Olen nyt muutaman kevään suomen lääkikseen hakenut ja olen alkanut miettimään ulkomaille opiskelemaan lähtöä, jos ei paikka suomessa tällä kertaa aukea. RSU:hun hakuaika on juuri käynnissä ja ajattelin laittaa hakupaperit nyt mahdollisimman nopesti myös sinne.

    Kiinnostaisi vain tietää kuinka kovalla tahdilla opiskelut heti alkavat, koska englannin kielen taitoni ei ehkä riitä heti suuriin tenttikirjoihin ja tenttimääriin. Kieli kehittyy varmasti opiskellessa, kunhan alku kankeudesta selviää ja ovathan suomenkin lääkiksen kirjat pitkälti englanniksi.

    En pelkää tehdä töitä englannin oppimisen eteen (myöskään opiskellessa) ja nyt ajattelinkin kesällä suorittaa yliopiston englanninkielen kursseja ja prepata lukion englantia kesän aikana, jotta saisi kielen aktiiviseksi, varmuuden vuoksi.

    Onko kaikki Riikaan lähtijät olleet aina jo valmiiksi erinomaisia englannin kielenpuhujia/kirjoittajia. Sillä mietin ettei tarvitsisi heti lähteä maitojunalla kotiin, jos Riian kouluun pääsisi? Minkälaisilla pohjilla lähdit itse sinne opiskelemaan?

    t. tuleva lääkäri tavalla tai toisella

    VastaaPoista
  2. Terve,


    Koulu alkaa täällä rauhallisesti ja suurin kiire painottuu sitten toisen vuoden molempiin puoliskoihiin. Täällä pärjää kyllä ihan perus englannilla, tähän mennessä on vain yksi opettaja huomattanut minua englanninkielini osaamisesta (kirjallisesti) ja tämä oli vasta genetiikan loppukokeessa, jossa arvostelu on muuten rankempaa. Täällä kaikki ymmärtää, ettei se englanti aivan erinomaisesti tule, koska ei se ei ole kenenkään äidinkieli. Oma englanninkielen taitoni on parantunut huomattavasti alun kankeilun jälkeen.

    En usko, että englanninkielentaito aiheuttaa mitään ongelmia täällä. Itse kirjotin englannista B:n ja hyvin olen pärjännyt täällä. Ohimennen voisi sanoa, että myös ruotsinkielen osaaminen on huomattavasti parannut täällä eletessä :)

    Ehdotan hakemaan jo valmiiksi ennen kuin vastaus Suomesta tulee (vastaavat myös nopeammin täältä) ja mikäli pääsy tulee Suomeen niin sit vain et ota täältä paikkaa vastaan. Itse odotin viime vuonna pääsykokeiden tulokset ensin ja hain vasta sitten tänne.

    Se taktiikka ei ole aivan paras, koska hakuajan lopussa hakemusten määrä kasvaa huikealla määräällä ja niiden läpikäymiseen paikallisilla sihteereillä menee pitkään. Siitä johtuen sain hyväksyvän vastauksen viikko ennen koulun alkua ja siinä tulee hieman kiire järkätä kaikki asiast kuntoon :)

    VastaaPoista
  3. Moikka! Tämän vuoden horrorpääsykokeen läpi käyneenä alkoi yllättäen kiinnostaa ulkomaiset lääkikset. Olisiko sinulla innostusta kertoa hieman tuosta hakuprosessista riikaan? Eli esim seuraaviin kyssäreihin toivoisin valaistusta: millaisin paperein päästi kouluun? Oliko mitään muita kriteereitä kuin se, että on mahdollisuus kustantaa opintonsa? Motivaatiokirjettä he ilmeisesti pyytävät, millaisen sinä muotoilit? Millaisina pidät mahdollisuuksiani opiskelupaikan saamiseen, kun minulla on pieni lapsi? Luuletko, että sillä on mitään vaikutusta ja kannattaneeko tuota edes mainita? Miten siellä ylipäänsä suhtaudutaan hieman vanhempaan (n.30 vee hakuvuonna) hakijaan?

    Kiitoksia jos kansat vastata!

    VastaaPoista
  4. Terve,

    Vastataanpa tähän pikaisesti ja jos haluat lisäinfoa, niin laita vaikka mailiosoitteesi tulemaan niin voin sinne vastailla paremmin.

    1. Millaset paperit
    - amk (kv-markkinointi-tradenomi) ka. 3,8
    - ylioppilas (aikuislukio BBBMM)
    -am (automaatioasentaja)

    2. Kriteereitä muu kuin maksuvalmius
    - Käytännössä rsu:n sivuilta löytyvät - http://www.rsu.lv/eng/international-students/degree-programmes/requirements
    - Itse kävi tuuri, että kv tutkinto markkinoinnista ja B-kirjottaminen englannista riitti
    -Thorax-kuvaa ei tarvinnut, koska Suomessa ei tuberkuloosia havaittu yleistautina enää (about 30v) Voi silti ottaa mikäli sen vain saa :) Yksityiseltä ainakin ottavat kuvat, mutta julkisella voi olla monimutkaisempaa

    3. motivaatio kirje
    - kerroin itsestäni, mitä olen opiskellut ja mitä olen tehnyt lääketieteen opiskeluiden eteen (1vuosi aikuislukion kaikki kemma,fysiikka ja 3 bilsan kurssia + kirjotukset)
    - Miksi haluan lääkäriksi (realistisia syitä ei välttämäti kaunokuvia kannata kertoa)
    -millainen opiskelija olen ja miksi haluan juuri Latviassa suorittaa lääkäritutkintoni
    - Miten tulen suorittamaan opintoni ja sitoutuminen 6v-kestävään rankkaakin kouluun

    4. Lapsi

    Ei mitään vaikutusta opiskelupaikan saamiseen sillä,että on lapsi. Tärkein asia on mitä ehdotan vahvasti miettimään, miten tämä ensimmäinen kaksi vuotta kovan tahdin opiskelua sopiaa lapsen kasvun ohelle. Kouluna tämä on vaativa ja aikaa paljon kuluttava ensimmäiset kaksi vuotta.

    Toivottavasti sain vastatuksi edes jotenkin kysymyksiisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin juu...

      Täällä on väki hieman vanhempaa pääosin suomalaisten keskuudessa. Minun vanhin ryhmäkaverini on 31v ja itse täytän tänä vuonna 30. Vanhin suomalainen, joka opiskelee neljännellä vuodella taitaa olla jo pian 40 päin :) Iällä ei siis mittee väliä :)

      Poista
  5. Kiitokset vastauksestasi, siitä oli paljon apua. Näyttäisi siltä, että minulla on oikein hyvät saumat päästä tuonne sisään. Mitä tuohon lapsiasiaan tulee, niin oikeastaan minulla on tällähetkellä ikää "vasta" 27 vuotta ja olin ajatellut odotella, että miksi kasvaa hieman, joten siksi kyselin, että onko vanhempaakin porukkaa opiskelemassa. Kiva kuulla, että näin on :)

    Lykkyä sinulle opintoihin ja kiitos mielenkiintoisesta blogista. Laitan sähköpostia/msiliosoitteen, jos keksin vielä lisää kysymyksiä!

    PS. Pahoitteluni jos teksti vilisee outouksia. Minulla on käytössä joku ihmeen itsekorjaava tekstinsyöttö ja en aina huomaa korjata sen tekemiä vääryyksiä.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vastauksestasi englantia koskevaan kysymykseeni. Muiltakin tullut hyviä kysymyksiä. Niistä on ollut itsellekkin hyötyä. Nyt varmempana siitä että Riika sopisi minullekin opiskelu paikkana laitan hakupaperit lähtemään jo heti ensiviikolla. :)

    Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi se on ollut yksi tekijä, joka on saanut miettimään ihan oikeasti sinne hakua. :)

    Niin ja vielä ainakin yksi kysymys, miten järjestit asunnot Riikasta koulun alkaessa ja varsinkin niin lyhyellä varoitusajalla? Siellä on ilmeisesti ihan hyvä asuntotilanne?

    VastaaPoista
  7. Täällä asuntotilanne on opiskelijalle suostuinen. Koululla on oma dorm, vaihtelee täyteläisyys asteeltaan hintaluokkaa 250-300e (yksiö,kaksio). Sitten kämppiä saa about 400-500e hintaan, ehdottomasti parhain vaihtoehto on ottaa kimppa kämppä opiskelijakavereiden kanssa.

    Itselläni meni niin, että tiesin 2 muuta Riikaan päässyttä Älyvuodon kautta. Me sovittiin Suomessa kolmeen pekkaan et katotaan kämppä yhdessä ja ollaan ainakin eka vuosi samassa kämpässä. Paikan päälle kun tultiin niin olikohan se reilu viikko, kun asuttiin hostellissa ja sen jälkee muutettiin kämppäämme. Me asumme tällä hetkellä vanhassa kaupungissa ja suosittelen katsomaan ennemmin kämppää ensimmäisen ja toisen vuoden ajaksi tuosta vanhan kaupungin läheisyydestä, mutta ei vanhasta kaupungista :)

    Meillä oli alussa 2 yökerhoa alakerrassa + baari ja nyt niitä on lisääntyny vie 1 yökerholla, 1 pizzerialla ja 1 baarilla. Eli jos opiskella haluaa, eikä kuunnella musiikkia yöstä-aamuun (baareilla ei aukioloaikoja) niin ehdotan muuttamaan likemmäs anatomian laitosta (kronvalda bulvaris 9).

    Mukava kuulla, että kokemukseni kirjoittaminen ajaa jengiä tännekin. Itse oon todella tykästynyt mestaan, vaikka täälläkin on ne hyvät ja huonot puolet.

    VastaaPoista
  8. Hyvä tietää vähän mistäpäin kannattaa asuntoa alkaa katselemaan, jos sisään pääsee. Taidan itsekin kysellä älyvuodosta onko siellä muita riikaan hakijoita nyt syksylle.

    Kyllä tarkoitus olisi tulla opiskelemaan eikä musiikkia kuuntelemaan joten rauhallinen asuinpaikka olisi hyvä. :)

    Täytyypäs laitella tänne, jos tulee mieleen myöhemmin vielä jotain kysymyksiä. :)

    VastaaPoista