maanantai 26. maaliskuuta 2012

1 virallinen tunti Lämpöoppi




Ensimmäisenä kurssiopetuspäivänä saatin 3 pinoa kirjoja (teoria+tehtävät+ratkaisut) fysiikan,kemian ja biologian osalta. Sanotaan, että lisäpaino salikamppeiden ja valmiiden muistiinpanovälineiden kanssa kasvoit n. 5kg:) Tulipaha tehtyä siis jälkireeni samalla, kun suhahteli kurssilta kirjastolle laskemaan.



Näin ohimennen päätin toisenkin asian tehdä samalla, kun valmennuskurssi alkoi. Eli rupesin käymään aamulla salilla ennen kurssin alkua. Pakko sanoa, et se fiilis ku aamulla herää, näkee kellosta, että se on about 7 niin ei ekana tulisi mieleen, että lähtisi salille. Jotenkin silti onnistuin tässä ja se mahtava tunne, kun reenit on tehty ja pääset saunaa&suihkuu niin voélaa. Sen jälkeen valmennuskurssilla olo tuntui todella hyvältä, ei tullut väsy lainkaan. Mut itte asiaan:





Tänään opiskeltiin lämpöoppia, yllättäen kurssin opettaja päätti skipata perus asiat kurssi 1, koska ne kaikki tullaan käsitellään jälkeenpäin seuraavilla kursseilla.

Pikaisesti selattiin läpi perussuureet, johdannaisuureet ja mittayksiköt sekä yksikkömuunnokset. Jotenkin itselleni nämä olivat jo selvää pässinlihaa. Tiedä sitten vaikuttaa se, että oon jo niitä laskenut elokuusta lähtien.

Meillä on jaettu kaikki fysiikan kurssikerrat niin, että käymme 1,5 kurssikertaa / lukion kurssi, jolloin viimeinen 12 kurssikerta jää kertaamiselle ja mahdollisen aikataulusta jäämisen kiinniottamiseksi. Tänään oli aiheena energia,paine,hydrostaattinenpaine,lämpölaajeneminen. Tähän laskimme esimerkki tehtävinä pääsykoetehtäviä vuosilta 2000, 2002 ja aiempia.

Pieninä vinkkinä vois sanoa, että hyvä on reenata miten elohopea mm muuntaan paineeksi tai sitten mm H20. Vaativuudeltaan ei ole kovin haastava, mutta silti aika yleinen kysymys on ollut tuolla pääsykokeissa ja siinä on heti silloin pari pistettä klaarattu. Lisäksi meidän opettaja sanoi, että kosa nyt on jatkossa vain lukionoppimäärän tieto, niin ongelmaksi voi tulla seuraavat asiat mm. alkuarvojen merkitseminen, vkk, kaavojen lyhyinen selitys, jne... Eihän tämä muuten olisi niin ongelmaa aiheuttava tekijä, mutta ku se valintakokeen vastausala on kohtusen pieni, eli miten mahdutata kaikki tarvittavat tiedot ja sen lisäksi vielä lasket laskun.. Mikä tulee olemaan siis näissä käytäntö niin tiedä häntä, opettaja suositteli et laita varmuuden vuoksi vaikka edes pienellä niin alkuarvot ylös.


Muuten loppupäivä tulikin laskettua se rapiat 30 laskua fysiikka, lasken tällä hetkellä sillä tavalla, että lasken kaikki ehtimäni tehtävät ja tämän jälkeen lopuksi tarkastan kaikki tehtäväni ja näin näen saan samalla laskettua onnistumis %. Lisäksi samalla tulee harjoiteltua tehtävien nopeaa tekoa. Suurempia havaittuja ongelmia on tässä ihan vain laskimen käytössä. Tänäänkin tuli tehtyä laskiminen laskuvirheitä n. 6/30 tehtävää. Eli hieman tarkkuutta ja tehtävät menee kokonaan oikein.


Materiaalista hieman mitä meille on annettu valmennuskeskukselta. Mitä tänään noita laskin niin ei ole enää ihan peruslaskuissa missään kyse, sanotaan et noista ratkes n. 1/10 ihan vain yhdellä riviltä ja kaavaan sijoittamalla. Kaavoissa muutos on tapahtunu siinä, että olen ottanut kokonaan MAOL pois käytöstä ja aikalailla turvaudun tällä hetkellä omaan muistiini. Lisäksi tietysti teoriat, jotka kirjan alussa on antaa kaikki kaavat, mutta ainakin tänään ei tullut niitä selattua.


Yhtenä hyvänä laskuesimerkkinä voinkin laittaa seuraavan laskun. Kuinka suuri paine vaikuttaa sinuun 50m veden pohjassa?

Ei o vaikea lasku ja kyllä sen jokainen osaa, kunhan hoksaa muutaman jutun, mutta näihin kuviin ja tunnelmiin syömään!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti