sunnuntai 25. marraskuuta 2012

filosofiaa, dna:n eristämistä ja hieman elämää Riiassa



Tällä viikolla oli hieman rauhallisempaa opiskeluiden osalta ainakin anatomian kohdalla. Maanantaina oli tosiaan tuo itsenäisyyspäivä, joten kouluviikko oli pitkästä aikaa yhtä päivää lyhyempi.

Silti opiskeluun sisältyi kaikkia hauskoja asioita, kuten oman dna:n eristämistä ja analyysiä lääkäri-potilassuhteesta ja sen erilaisista muodoista psyykkisessä mielessä. Alotetaanpa ensin molekyyli bilsasta.



Tosiaan oman dna:n eristäminen ja tutkiminen jotenkin on niin erikoista, että kerrompa prosessista hieman.


Ensinnä huuhtelet suusi 0,9% suolavedellä kertaalleen. Tämän jälkeen syljet tuottehen veks.
Toiseksi otat toisen huikan samaa suolavettä ja tällä kertaa purskuttelet about minuutin verran, jotta solut kiinnittyy paremmin nesteeseen. Syljet aineen (näytös) kuppiin, jota sitten ruvetaan tutkimahan
Kolmanneksi otat pipetillä hieman nestettä tutkimusastiaan, joka laitetaan sentrifugiin pyörimään minuutiksi.

Tämän jälkeen otat pipetillä ylimääräisen nesteen veks ja laitat lisää alkuperästä näytös nestettä. sekoitetaan yhteen isopropanolin kanssa, jonka tehtävänä on sitoa rasvoja ja näin hajottaa rasvoista koostuvat ainesosat (solukalvo), jotta päästään hieman sisemmälle solluun. Takas kaveri pyöriin sentrifugiin, jonka jälkeen tuotos eristetään nesteestä kokonaan pois ja tämän jälkeen lisätään kylmää ainetta, joka sisältää entsyymeitä, joiden tarkoitus on hajoittaa jälleen komponentteja solussa ja jälleen jatketaan sentrifugilla pyörittämistä, kylmentämistä ja eri aineiden lisäämisiä, joiden lopputuloksena on pieni nauhamainen rakenne, jonka kykenet havaitsemaan silmilläsi. Lopulta tämä koko tutkittava aine laitetaan lämpenemään 37 asteeseen , jotta sitä voidaan tutkia. Pahoittelut, että en koko prosessia muista ainesosien kanssa, mutta ensi kerralla päästään tutkimaan itse dna:ta ja kromosomeja (hauskinta et ne on omia). Eli ensi viikolla kerron sitten mitä tuli löydettyä.



Sitten hieman Mental healtista. Tällä kertaan lävitse erilaisia puolutusmekanismeja, joilla vältytään itse asian käsittelyltä (huonoa mieltä tai murhetta aiheutta  kokemus tai näkemys)

Erilaisia puolustusmekanismeja ovat mm. huumori, liike (ärtymyksestä aiheutunut nyrkin jämäytys seinään), näkyvä kiukku, joka ei vältiy liikkeenä (koiran murina nurkassa) , sulkeutuminen, jne... Jokainen varmaakin havaitsee, että itse käyttää esimerkki puolustusmekanismeja ihan arkielmässään.



Ideana on tässä se, että meillä on aivoissa synapsiratoja, jotka ohjaisivat normaalisti A-B, mutta koska tapahtuma aiheuttaa reaktion, joka ei ole haluttu (pelko) muuttuu reitti A-C ja se mikä tässä on ongelmallisinta me ei voida kontrolloida kyseisen reitin muutosta, koska kyse o tahdosta riippumattomasta toiminnosta.




Viikonloppu menikin sitten tasoitellessa, tuli tuossa suomalaisten jätkien kesken nautittua pienet avaruusbileet (ostettiin 10 pulloa Alus Apinitista (8 volttista bisseä) hinta 1,5e/2l) ei siis mitään parhainta juomaa, mutta tulipaha testattua. 7 jätkää ja 20l bisseä, kaikki voi päätellä millanen oli jatkumo... päästiin siis avaruuteen, tästä johtuen tämän illan blogipäivitys on kyseenlainen.

Ensi viikolla olisikin edessä sitten pieni tenttiviikko, eli ensiksi meillä on huomenna anatomian tentti (thorax superficial muscle (pectoralis M&Min, Serratus A, P (S&I) ja latissimus dorsi sekä trapezius) tämän lisäksi olen alustavasti lukenut läpi yläraajan lihakset. Maanantain jälkeen tiistaina olis edessä kevyt 10h koulupäivä molekyylibilsan luennon ja mental healthin kanssa ja sitten keskiviikkona mental healttia ja fysiikka. Torstaina onkin ensin keskustelu tuokio intercultural relationships sitten filosian tentti ja lopulta perjantaina on sitten first aid tentti. Et tämmöstä täällä Riiassa.

                                          Eikö lääketieteen opiskelu olekkin mukavaa?

maanantai 19. marraskuuta 2012

First dissection ja Attendon koulutus Riiassa



Terve,

Taas on  päässy hieman vierähtämään, joten lähdetään aikajanassa ensimmäisestä. Molekyylibilsan collo meni läpi, joten hyvinkin todennäköäistä, että helmikuussa päästään taas jatkamaan uusin asioin :)

Työtä on tullut tehtyä ja se rupee kantaa hedelmää. Tosiaan viimeksi päästiin näkemään dissektiossa se aito ja oikea ruumis. Aluksi, kun ajatteli niin kyllä se hieman kauhistutti asiana, mutta itse paikalla olleena alkoikin sitten se ihmeellinen kiinnostus, miten ne lihakset oiken menneenkään, valtimoiden sekä hermojen kera. Ohimennen niitä ei erota iha yhtä hyvin kuin kirjois, meinaa kaik o punast :)

Tarkoitus olisi taas ensi viikolla iskeytyä ruumiin pariin ja tällä kertaa kattella hieman niitä liikeratojakin samalla ylävartalon lihaksista.



Molekyylibilsassa ollaan päästy mielenkiintoisempiin asioihin, joten tällä hetkellä tutkitaan tumasta kromosomeja ja niiden jakautumisvaiheiden eroja, tutkitaan kromosomi eroja ja piirreellään pirusti kuvia.



Fysiikassa ollaan viimeinkin päästy statistiikasta eroon ja päästy kokeelliseen fysiikkaan. Viime kerralla käytiin läpi kappaleen lämpeämistä ja tutkittiin sen jäähtymistä. Siihen sitten määritettiin kaava, miten kyseinen lämpötilaero voidaan havaita tuntemati materiaa.



Vielä viime viikosta voisi kertoa ensimmäisen mental healtin käytännön tunnin asiat. Oli ihan hieno havaita, miten todellakin Suomessa ollaan iloisia, innokkaita, motivoituneita ja masentuneita, mutta silti samalla ei oikeastaan merkittävästi käytetä tutkimusten mukaan masennuslääkkeitä. Jotenkin tuli mieleen, että voi olla ylpeä et on suomalainen. Muuten on mielenkiintoista kuunnella ja oppia hieman pintaa tuosta mielen kiemuroista, tulen tämän viikon jälkeen kertomaan hieman laajemmin tuosta kallonkutistaja käytännöntunnista, koska tämän viikon aiheena on vähän enemmän analysoitavaa asiaa.



Lopuksi vielä voisi kertoa viikonlopun koulutuksesta, meillä oli täällä Riiassa vieraana Attendolta Tampereen toimistolta kouluttaja ja muutama Tampereen lääketieteen oppilaitoksen 6 vuoden ja 5 vuoden opiskelijoita. Koulutuksen aiheena oli kipulääkitys ja erityinen kiitos koulutuksesta kuuluu hyvälle kouluttajalle Timo Hänniselle (LL), hän kertoi mielenkiintoisia asioita kipulääkityksen määrityksestä ja käytännön asioista miten toimia vastaanotolla.

Tampereelta meillä oli tosiaan samalla käymässä pari kandia, joten heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella työstä, opiskelusta ja eroista suhteessa Riikaan. Pojat taisivat myös tykätä Riiasta, joka oli tietenkin itseni puolesta hyvinkin iloinen asia.



Eilen oli Latvian itsenäisyyspäivä ja sen kunniaksi tämä maanantai olikin sitten meillä vapaa, joten hyvin ehti lukemaan lisää anatomiaa ja hieman levähtämäänkin välillä. Nyt sitten taas uusin opein eteenpäin ja taas tankkaamaan anatomiaa :)


sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Movemberiä juhlistamassa kera molekyylibilsan collon!




Vihdoin se on ohi, meinaan ensimmäinen anatomian collo ja läpi meni, että humpsahti. Pitäisi kait olla tyytyväinen, että työrupeama rupee tekemään tulosta. Päivät, jotka on tullut istuttua anatomialla luita koluten ja läpi käyden antoivat viimeinkin siis vastineen. Voisinpa hieman kertoa anatomian collosta, koska yleensä se ihmisiä kiinnostaa enempikin.



Meidän collo piti sisällään siis suullisen ja kirjallisen osuuden. Suullisessa osuudessa meidän tuli 12 random kohtaa tai toimintoa osoittaa luurangosta tai luusta. Itse tein virheitä 1 ja siinäkin en millään muistanut missä ihmeessä on sulcus intertubercularis ja niin juu siis sehän on tuossa Humerissa (olkaluussa) ja sen epiphysis proximaliksen osan kahden tubercle välissä. eli keskilinjassa heti olkapuun piän jälkehe. Kirjallinen osuus piti sisällään 5 eri alakysmystä, jossa kysyttiin yksi luu Mandibula (ala leukaluu) , rintakehän ligamentit ja artikulaatio sternocostalis (kylkiluu - rintalasta artikulaatio), lantion ligamentit, fossa cranii media (kallon sisältä keskiosa"kuoppa") ja viimeisenä ilonpilkkuna artikulaatio radiocarpalis (ranneluun artikulaatio, kera liikkeiden).



Viime viikolla muuten päästiin labroissa mukavasti kattomaan mikroskoopilla verisoluja ja miten ne reagoi erilaisesissa nesteissä isotonisessa, hypertonisessa ja hypotonisessa. Aemmin kun hain lääketiedettä lukemaan Suomeen olen tästä jo pienen kertomuksen kertonut, oli vain mielenkiintoista skoopin kautta itte nähdä miten se todellisuudessa tapahtuu, kun ei aikoinaan ole mikroskooppia ennen tätä koulua tullut näprättyä lainkahan.



Ensi viikolla onkin tulossa molekyylibilsan ja genetiikan collo ja siellä aiheena olisi solukalvon rakenne, eri proteiinit ja soluelinten sairaudet. Mielenkiintoista ku tulee jo heti alussa tautioppia, joten pystyy rinnastamaan probleeman tautiin. Esimerkkinä vois kertoo kystisen fibroosin muodostuminen, joka on siis CFTR (cystic fibrosis membrane receptor) geenissä oleva modifikaatio, jolloin se ei tuota oikeanlaista proteiinia. Kyseisen proteeinin tulisi prosessoida niin natriumioneita ja kloori-ioneita, mutta koska proteeini on vääränlainen se vain prosessoi natriumioneita ja näin kloori-ionit jäävät ja muodostuu limaa jne...



Sellasta siis tällä kertaa täällä. Ensi viikonloppuna onkin sitten täällä edessä Halloween bileet.. (juu älkää kysykö miksi täällä o se viikon myöhässä, bcause i dont know ) :)

Muuten mahtavaa Movemberiä ja muistakaa kasvattaa karvoja tämän kuukauden hyvän asian puolesta :)